TEATRE PER A LA IGUALTAT
La igualtat entre gèneres i la prevenció de la violència masclista s’han convertit, en els darrers temps, en dues de les principals preocupacions amb les quals els agents socials i educatius treballen per avançar cap a una societat més justa i equitativa. De la mateixa manera, els col·lectius feministes cada vegada són més nombrosos i estan més presents, organitzant tot tipus d’actes que no tenen una altra finalitat que donar visibilitat als problemes que moltes dones sofreixen per la seva condició sexual. I malgrat aquests esforços, les problemàtiques no sols no desapareixen, sinó que a més s’estan agreujant, i cada vegada apareixen a edats més primerenques.
És cert que des de molts centres educatius s’estan oferint activitats per a conscienciar l’alumnat, però també és cert que en la gran majoria el que prima és la importància d’impartir els continguts curriculars i l’educació en valors es redueix a l’assignatura de “Valors ètics”.
Per això crec necessari oferir als centres de secundària activitats complementàries de qualitat en les quals es faciliti el reflexionar sobre aquesta temàtica, partint de l’experiència mateixa de l’alumnat, i propiciant un espai segur al qual ningú ha de ser jutjat pel que pensi i opini. Això ho faig a través del taller “Teatre per la igualtat”, ideat per treballar amb tècniques de teatre social, en el qual s’exposin situacions quotidianes de masclisme que s’hagin viscut o presenciat, i es cerqui, a través del diàleg i la reflexió, la millor manera per transformar la realitat i fer front a les injustícies.
Diuen que una imatge val més que mil paraules, i és precisament amb tècniques del teatre-imatge, creades per Augusto Boal, amb les quals s’anima a les persones participants a assumir el paper d’actor per dramatitzar situacions d’injustícia, reflexionar sobre elles i proposar canvis.
D’aquesta experiència es van poder beneficiar un grup de 37 estudiants de l’IES Capdepera que, al costat del seu professorat, van passar prop de tres hores en el camí d’una nova experiència que els va proporcionar l’oportunitat d’expressar-se, de reflexionar, d’exposar les injustícies i de descobrir les maneres de fer front a les situacions de masclisme que es donen en la societat.